Taki sernik często przygotowuję z różnymi owocami sezonowymi, ale uwielbiam też właśnie wersję z brzoskwiniami, która gościła już w moim domu mnóstwo razy.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(Tortownica o średnicy około 24-26 cm)
Masa:
1 kg mielonego twarogu (lub z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (około 400g)
4 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń w syropie (mogą być świeże)
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
okrągłe biszkopty na spód
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę należy rozpuścić w 500 ml wody (według przepisu z opakowania) i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
2-3 połówki brzoskwiń odcedzonych z syropu pokroić w plasterki (będą na wierzch), natomiast resztę w kostkę (pozostaną do masy).
Przygotować masę.
Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym, a żelatynę rozmieszać w odrobinie gorącej wody.
Do żelatyny dodać odrobinę masy twarogowej, wymieszać i następnie całość dokładnie połączyć z pozostałą masą.
Na końcu wmieszać brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Na ciastkach umieścić masę twarogową, a na niej ułożyć plasterki brzoskwiń.
Sernik zalać resztą galaretki i wstawić do lodówki, aby galaretka dokładnie stężała.
Komentarze