Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Dziś sernik na zimno z mlekiem skondensowanym.
Choć jest dość chłodno to nie mam ochoty na włączanie piekarnika.
Ale mając ochotę na coś słodkiego wyczarowałam taki serniczek.
Nawet nie musiał długo tężeć w lodówce.
Jeśli nie macie pomarańczy możecie użyć innych owoców.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera do sernika z wiaderka
    1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
    2 galaretki truskawkowe
    1 listek żelatyny
    1 galaretka agrestowa
    1 duża pomarańcza
    listki mięty
    3 szk gorącej przegotowanej wody
    okrągłe biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej szklance wody wymieszać galaretki truskawkowe, gdy lekko przestygną dodać listek żelatyny i mieszać aż żelatyna się rozpuści.
    Galaretkę agrestową rozpuścić w dwóch szklankach wody i zostawić do lekkiego stężenia.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie oraz bokach dookoła ułożyć biszkopty.
    Gdy galaretka truskawkowa jest chłodna zimny ser zmiksować z mlekiem skondensowanym a potem wlać małym strumieniem galaretki i dokładnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić formę do lodówki.
    Pomarańczę obrać, usunąć wszystkie błonki i pokroić na kawałki.
    Wyjąć formę z lodówki i rozłożyć na serniku pomarańcze.
    Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
    Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować