Sernik królewski z brzoskwiniami i mlekiem skondensowanym

4.39 (253 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudownie kremowy, z dodatkiem mleka skondensowanego i kruchego kakaowego ciasta to raj dla wszystkich smakoszy serników.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    400 g mąki

    200 g zimnego masła

    1 szkl cukru pudru

    jajko

    3 łyżki kakao

    2 łyżki śmietany

    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa serowa:

    (składniki w temp. pokojowej)

    1 kg sera z wiaderka

    4 jajka

    400 g mleka skondensowanego słodzonego

    1 budyń waniliowy

    2 łyżki mąki pszennej


    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.39 (253 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto kakaowe

Sernik królewski z brzoskwiniami i mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać masło, posiekać. Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część ciasta na spód foremki. Wstawić do lodówki i przygotować masę serową.


    Masa serowa: wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników.

    Brzoskwinie, odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Masę wylać na starte ciasto, rozsypać brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.

    Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie studzić ok 20 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować