Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach. Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18-20 cm)
    Spód:
    150g kruchych ciasteczek/herbatników
    60g masła/margaryny
    Masa serowa:
    300g mielonego twarogu
    100g masła orzechowego
    1/4 szklanki cukru pudru
    Wierzch:
    200 ml śmietanki 30-36%
    50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
    (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
    W międzyczasie przygotować spód.
    Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
    Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
    Przygotować masę serową.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
    Sernik udekorować wg uznania.
    Przed podaniem lekko schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować