Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach. Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Spód:
150g kruchych ciasteczek/herbatników
60g masła/margaryny
Masa serowa:
300g mielonego twarogu
100g masła orzechowego
1/4 szklanki cukru pudru
Wierzch:
200 ml śmietanki 30-36%
50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)
Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.
Komentarze