Bez - Sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo -  czekoladowym spodzie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód
    - 120 g namoczonych daktyli
    - 2 łyżeczki kakao
    - 80 g płatków owsianych


    Masa jogurtowa
    - 800 g jogurtu greckiego
    - 20 g cukru lub słodzika
    - 6 łyżek żelatyny
    - 8 łyżek zimnej wody


    Orzechowa pianka
    - 2 białka jaja
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 50 ml zimnej wody
    - 2 łyżki masła orzechowego 100%
    - 20 g cukru lub słodzika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Bez - sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód bez pieczenia 1. Spód
    Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej.
  • Masa na bazie jogurtu greckiego 2. Masa jogurtowa
    Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier/słodzik i  miksujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Chwilę przestudzamy i wlewamy do masy cały czas miksując. Następnie tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje.
  • Na wierzchu orzechowa pianka 3. Orzechowa pianka
    Do zimnej wody wsypujemy żelatynę pozostawiamy aż spęcznieje na około 5-10 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę dodając powoli cukier/słodzik. Stopniowo dodajemy także masło orzechowe dalej miksując Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Porady

Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować