Bez - Sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego)

  • wyświetlono: 821 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto mimo iż nazwałam sernikiem na zimno z serem nie ma nic wspólnego - jednak kompletnie nie miałam pomysłu jak go nazywać - jogurtownik? Mimo wszystko smakiem przypomina sernik na zimno. Postanowiłam zrobić mały eksperyment i użyć zamiast sera jogurt grecki oraz połączyć go z masłem orzechowym. A to wszystko na daktylowo -  czekoladowym spodzie.

DSC_1990
  • 16 porcje
  • 60min

Składniki

Spód
- 120 g namoczonych daktyli
- 2 łyżeczki kakao
- 80 g płatków owsianych


Masa jogurtowa
- 800 g jogurtu greckiego
- 20 g cukru lub słodzika
- 6 łyżek żelatyny
- 8 łyżek zimnej wody


Orzechowa pianka
- 2 białka jaja
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 20 g cukru lub słodzika

Sposób przygotowania przepisu:

Bez - Sernik na zimno z masłem orzechowym ( z jogurtu greckiego)

  • Spód bez pieczenia1. Spód
    Daktyle odsączamy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz płatki owsiane. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na formę do ciasta. Wkładamy do lodówki na czas zrobienia masy jogurtowej.
  • Masa na bazie jogurtu greckiego2. Masa jogurtowa
    Do zimnej wody wsypujemy żelatynę i pozostawiamy na 5-10 minut aż spęcznieje. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier/słodzik i  miksujemy. Następnie żelatynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Chwilę przestudzamy i wlewamy do masy cały czas miksując. Następnie tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej schłodzony spód. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje.
  • Na wierzchu orzechowa pianka3. Orzechowa pianka
    Do zimnej wody wsypujemy żelatynę pozostawiamy aż spęcznieje na około 5-10 minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę dodając powoli cukier/słodzik. Stopniowo dodajemy także masło orzechowe dalej miksując Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Bardzo powoli wlewamy do ubitej piany z masłem orzechowym. Całość przelewamy na schłodzoną masę jogurtową. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Porady

Wierzch ciasta posypałam jeszcze drobno posiekanymi orzechami nerkowca by smak był jeszcze bardziej orzechowy. Deser jest bardzo lekki i puszysty a do tego mało kaloryczny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastosernikorzechyDeserjogurtfit

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK CYTRYNOWY Z JOGURTÓW GRECKICH

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK CYTRYNOWY Z JOGURTÓW GRECKICH

Uwielbiamy taki sernik, często...

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH Z CZEKOLADOWYM CIASTEM

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH Z CZEKOLADOWYM...

Niby sernik, ale z jogurtów greckich....

Fit sernik z jogurtów greckich

Dodane przez: tasty-and-fit

Fit sernik z jogurtów greckich

Niesamowicie prosty i bardzo smaczny...

Sernik na zimni

Dodane przez: Zjem Cię

Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka...

Prosty sernik na zimno z twarogu...

gotowe

Dodane przez: ziutula

aksamitny malinowy sernik z jogurtów greckich

sernik jest wyborny, aksamitny...

Sernik z masłem orzechowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z masłem orzechowym

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE