Sernik na zimno z pianką i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier, żółtka.
Mąkę wymieszac z kakao i proszkiem, przesiac przez sitko i stopniowo dodawac do ubijanej masy.Na koniec wlac olej.Wylac na blaszke i piec ok 25 minut w 160 stopniach.
2.Galaretke zolta rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzatku.
Galaretke czerwona rozpuszcamy w 1/3 szklanki wrzatku.
3.Masa serowa:
Ser jesli to twarog to mielimy dwukrotnie.
Masło ucieramy z żółtkami i pudrem na puszysta masę,dodajemy stopniowo ser,skorke pomaranczowa.
Zolta galaretka, gdy bedzie juz tezejaca to wlewamy cienką strozką do masy serowej.
Masę wylewamy na ostudzony biszkopt.
4.Pianka:
Bialka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, a nastepnie teżejącą galaretkę czerwoną.Delikatnie mieszamy,najlepiej łyzką.
Piankę wykładamy na masę serową.
Na wierzch pianki wciskamy lekko jagody.
Odstawiamy do zastygnięcia,najlepiej do lodowki na ok 3 godzinki.
Komentarze