Sernik na zimno z galaretką mix owoców

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

SERNIK.....na zimno przygotowany, z galaretką z podany.
SMAK....delikatny, waniliowy i mocno owocowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na wysoką formę prostokątną 28/18 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm:
    sernik:

    1 kg serek mielonego o smaku waniliowym (najlepiej wyjąć go z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem, żeby nie był za zimy),
    200 ml słodkiej śmietanki 30%,
    1 opakowanie mix do śmietany (13 g),
    2 kopiaste łyżki cukru pudru,
    2 opakowania żelatyny - fix do deserów na zimno (2x60 g),
    200 ml mleka,

    galaretka owocowa:
    0,5 kg mieszanki owoców: jagody, jeżyny, truskawki, maliny,
    1 mały banan,
    2 galaretki przeźroczyste smak cytrusowy,
    500 ml wody,
    ewentualnie cukier puder do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z galaretką mix owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z galaretką mix owoców 1. masa serowa:
    Przygotowujemy formę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
    Śmietankę ubijamy z fiksem do śmietany i cukrem pudrem.
    Ser przekładamy do miksera i miksujemy kilka sekund.
    Mleko zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i energicznym ruchem mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Żelatynę przekładamy do sera i od razu całość miksujemy na wysokich obrotach, żeby składniki się połączyły. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
    Masę serową jak najszybciej przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i przekładamy do lodówki.
  • Sernik na zimno z galaretką mix owoców 2. galaretka owocowa:
    Wszystkie owoce miksujemy w blenderem.
    Obydwie galaretki rozpuszczamy a 500 ml wody.
    Owoce zalewamy gorącą galaretką, całość dokładnie miksujemy. Można dosłodzić do smaku, wszystko zależy jakiej mieszanki owoców użyjecie.
    Galaretkę owocową przelewamy przez gęste sito, przecieramy, żeby oddzielić pestki i skórki.
    Odstawiamy do przestygnięcia. Pianka powstaje przez energiczne miksowanie lub ubicie trzepaczką.
  • Sernik na zimno z galaretką mix owoców 3. Zimną galaretkę przelewamy na masę serową i pozostawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
    Dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować