SERNIK.....na zimno przygotowany, z galaretką z podany.
SMAK....delikatny, waniliowy i mocno owocowy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
na wysoką formę prostokątną 28/18 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm:
sernik:
1 kg serek mielonego o smaku waniliowym (najlepiej wyjąć go z lodówki ok. 30 min przed przygotowaniem, żeby nie był za zimy),
200 ml słodkiej śmietanki 30%,
1 opakowanie mix do śmietany (13 g),
2 kopiaste łyżki cukru pudru,
2 opakowania żelatyny - fix do deserów na zimno (2x60 g),
200 ml mleka,
galaretka owocowa:
0,5 kg mieszanki owoców: jagody, jeżyny, truskawki, maliny,
1 mały banan,
2 galaretki przeźroczyste smak cytrusowy,
500 ml wody,
ewentualnie cukier puder do smaku.
Sernik na zimno z galaretką mix owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa serowa:
Przygotowujemy formę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Śmietankę ubijamy z fiksem do śmietany i cukrem pudrem.
Ser przekładamy do miksera i miksujemy kilka sekund.
Mleko zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i energicznym ruchem mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Żelatynę przekładamy do sera i od razu całość miksujemy na wysokich obrotach, żeby składniki się połączyły. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min).
Masę serową jak najszybciej przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i przekładamy do lodówki.
2.galaretka owocowa:
Wszystkie owoce miksujemy w blenderem.
Obydwie galaretki rozpuszczamy a 500 ml wody.
Owoce zalewamy gorącą galaretką, całość dokładnie miksujemy. Można dosłodzić do smaku, wszystko zależy jakiej mieszanki owoców użyjecie.
Galaretkę owocową przelewamy przez gęste sito, przecieramy, żeby oddzielić pestki i skórki.
Odstawiamy do przestygnięcia. Pianka powstaje przez energiczne miksowanie lub ubicie trzepaczką.
3.Zimną galaretkę przelewamy na masę serową i pozostawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Dekorujemy owocami.
Komentarze