5-6 brzoskwiń
500 g twarogu
2 cukry wanilinowe
200 g cukru pudru
250 g śmietanki 30 %
20 g żelatyny
galaretka cytrynowa
120 g biszkoptów , u mnie te podłużne
cytryna
Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy brzoskwinie umyj, obierz i przekrój na pół. Usuń pestki i pokrój w kostkę.
Twaróg zmiel i wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę startą z połowy cytryny i wyciśnięty sok. Wymieszaj.
Ubij śmietankę, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku i lekko ostudź. Żelatynę dodaj do masy serowej. Dodaj również wcześniej pokrojone brzoskwinie i wymieszaj. Odstaw na kilka minut do lodówki.
Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż biszkopty. Na biszkopty wyłóż masę serową. Wierzch wyrównaj.
2.Pozostałe brzoskwinie umyj i obierz. Pokrój w plasterki i wyłóż na wierzch ciasta.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw by przestygła. Gdy zacznie tężeć wylej na wierzch ciasta. Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Komentarze