Sernik na ucieranym spodzie

4.46 (202 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Sernik jest wspaniały, łatwe ucierane ciasto które możemy kształtować w różne wzory- ja zrobiłam łyżką zawijasy jak fale i patrzcie jak ładnie utworzyło wzgórza ;). Sernik jest delikatny i wilgotny. Dodałam tylko skórkę pomarańczową i rodzynki, oraz ubiłam piane z trzech białek, reszta jak w przepis

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :

    1 szklanka mąki
    1/2 szklanka cukru
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa serowa :

    1 kg sera 3 krotnie zmielonego
    5 jajek
    1/2 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy ( u mnie większy rodzinny)+1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    dowolny zapach u mnie arakowy
    garść rodzynek
    2 łyżki skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na ucieranym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka, mąkę i resztę składników, wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x25 cm ( u mnie 23x35).
  • 2. Masa serowa
    Jajka ubijamy z cukrem ( ja ubiłam 2 jajka i 3 żółtka z 3 białek ubiłam pianę), następnie dodajemy ser, budyń , mąkę ziemniaczaną, olej delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i dodajemy bakalie, wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 160 C bez termoobiegu do suchego patyczka,około 120 minut. Sprawdzamy wyłącznie po bokach sernika jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku by wystygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować