Sernik z jabłkami na cieście ucieranym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijając kolejno 2 żółtka i jedno całe jajko. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Ciasto delikatnie połączyć z pianą z pozostałych białek. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemki.
2.Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite białka. Masę przelać na jabłka. Piec ok. 70 minut w 170 stopniach. Do zrumienienia sera. Zostawić na godzinę w piekarniku do przestygnięcia.
Komentarze