Czy sernik musi być słodki? Nie zawsze... W wersji wytrawnej jest PRZEPYSZNY!!!
Składniki:
1 kg sera białego w wiaderku
5-6 średnich ogórków gruntowych
pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz, czosnek granulowany
450 ml wody
opakowanie żelatyny spożywczej na 2,5l płynu
małe opakowanie krakersów
Sernik na słono z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować i w rozpuścić w niej żelatynę. Odstawić do ostygnięcia - co jakiś czas mieszać żeby nie powstały grudki.
2.Koperek, szczypiorek umyć i drobno posiekać (trochę szczypiorku zostawić do przyozdobienia). Ogórki, rzodkiewki umyć i zetrzeć na grubej tarce (z 2-3 rzodkiewek zetrzeć skórkę i odłożyć na później do przyozdobienia)
3.Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć krakersy.
4.Ser przełożyć do miski, dodać do sera rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, koperek, szczypiorek, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Przełożyć masę do tortownicy, przyozdobić szczypiorkiem i skórką z rzodkiewki, wstawić do lodówki na ok. 2 godz.
Komentarze