Najłatwiejszy sernik Izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje

4.3 (251 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wręcz klasyk-sernik Izaura-jest to sernik łatwy, zawsze wychodzi, super smakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

    CIASTO

    -2 szkl mąki
    -niepełna szklanka cukru
    -3,5 łyżki kakao
    -250g masła lub margaryny
    -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 cukier waniliowy
    -5 jajek
    -7 łyżek wody

    MASA SEROWA

    -1-1,2 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
    -5 jajek
    -1 niepełna szkl cukru
    -200g masła lub margaryny
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 cukier waniliowy

    DODATKOWO

    -100g czekolady mlecznej
    -4 łyżki mleka
    -łyżeczka kakao
    -2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.3 (251 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Najłatwiejszy sernik izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka dajemy wodę, cukier,cukier waniliowy,kakao, masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy kilka minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
    Po wystudzeniu dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy też mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy.
    Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.
    I ciasto gotowe :)

    MASA SEROWA

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
    Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Wykładamy na jej dno większą część ciasta kakaowego, wyrównujemy, następnie łyżką wykładamy masę serową-wyrównujemy. Następnie resztę ciasta wylewamy robiąc esy floresy na górze ciasta.
    Sernik pieczemy około 1 godzinę w temp 180 stopni. Potem zostawiamy go do w wyłączonym piekarniku jeszcze na 30 minut.

    POLEWA

    Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia.
    Polewamy ciasto.
    Można je posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką. Sernik musi postać w lodówce całą noc.
    Pięknie się kroi i jest pyszny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować