Najłatwiejszy sernik izaura, sernik na murzynku-zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dajemy wodę, cukier,cukier waniliowy,kakao, masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gotujemy kilka minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy też mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy.
Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.
I ciasto gotowe :)
MASA SEROWA
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Następnie dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy na jej dno większą część ciasta kakaowego, wyrównujemy, następnie łyżką wykładamy masę serową-wyrównujemy. Następnie resztę ciasta wylewamy robiąc esy floresy na górze ciasta.
Sernik pieczemy około 1 godzinę w temp 180 stopni. Potem zostawiamy go do w wyłączonym piekarniku jeszcze na 30 minut.
POLEWA
Składniki na polewę dajemy do miski i rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia.
Polewamy ciasto.
Można je posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką. Sernik musi postać w lodówce całą noc.
Pięknie się kroi i jest pyszny
Komentarze