Sernik Merkury

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik Merkury - przepis ze starego zeszytu mojej mamy,niezawodny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany zakwaszanej
    2 łyżki kakao
    Masa serowa:
    1 kg twarogu najlepiej z wiaderka
    pół kostki margaryny
    6 żółtek (białka na pianę)
    2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ponadto:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik merkury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę,cukier,proszek do pieczenia,kakao,dodajemy margarynę,oraz śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto.Dzielimy je na dwie części mniejszą i większą,mniejszą kładziemy do zamrażarki,większą oblepiamy spód wysmarowanej tłuszczem blachy,podpiekamy 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
    2.Żółtka z cukrem ucieramy do białości,dodajemy roztopioną margarynę,mąkę ziemniaczaną i twaróg,ucieramy do połączenia składników,na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę,delikatnie mieszamy,masę wylewamy na spód ciasta,na wierzch ścieramy mniejszy kawałek schłodzonego ciasta,pieczemy godzinę w 180 stopniach.
    3.Zimne ciasto lukrujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Margaryna Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować