Sernik merkury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,proszek do pieczenia,kakao,dodajemy margarynę,oraz śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto.Dzielimy je na dwie części mniejszą i większą,mniejszą kładziemy do zamrażarki,większą oblepiamy spód wysmarowanej tłuszczem blachy,podpiekamy 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
2.Żółtka z cukrem ucieramy do białości,dodajemy roztopioną margarynę,mąkę ziemniaczaną i twaróg,ucieramy do połączenia składników,na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę,delikatnie mieszamy,masę wylewamy na spód ciasta,na wierzch ścieramy mniejszy kawałek schłodzonego ciasta,pieczemy godzinę w 180 stopniach.
3.Zimne ciasto lukrujemy.
Komentarze