SERNIK KRAKOWSKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik jest na prawdę bardzo pyszny i tradycyjny. Często wracam do tego przepisu, chociaż dla niektórych przypomina on święta, ale warto upiec go również w ciągu roku.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm

    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gęstej śmietany
    SER :
    1 kg sera wiaderkowego
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    4 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    garść rodzynek
    skórka pomarańczową lub olejek cytrynowy do smaku
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sałatki

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01ve8d1 1. PRZYGOTOWANIE :
    Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, w razie konieczności, kiedy ciasto będzie się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto dzielimy na większą i małą połowę (z której wytniemy paski) przekładamy do lodówki, zawinięte w folię aluminiową.
    Masło ucieramy z cukrami, dodajemy cały ser i miksujemy, najlepiej robotem kuchennym. Następnie wsypujemy mąkę, rodzynki, dalej mieszając dodajemy pianę ubitą na puch.
    Do wysmarowanej masłem formy, rozkładamy większą część ciasta, na to ser. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką i wycinamy paski, które układamy na cieście.
  • image-1oxqone 2. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze około 160-170 * C,przez 1 godzinę.
    Ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik jest wysoki i puszysty. Posypałam go cieniutką skórką cytrynową i cukrem pudrem, co nadało jemy pięknego zapachu.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować