Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche : Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj kulkę i owiń w folię. Włóż do lodówki na około 40-50minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 części ciasta rozwałkuj i wyłóż na dnie blaszki. Nakuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.
2.Twaróg wymieszaj ze śmietanką i mąką. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj partiami twaróg ze śmietaną. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą serową. Wsyp rodzynki i dokładnie połącz składniki.
3.Ciasto przelej na podpieczony kruchy spód. Pozostałe kruche ciasto rozwałkuj i radełkiem wytnij paseczki około 1 cm. Paski ułóż na masie serowej tworząc kratkę. Posmaruj kratkę rozbełtanym żółtkiem i włóż sernik do piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik ostudź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Cukier puder energicznie wymieszaj z gorącą wodę i rozsmaruj po ciepłym serniku. Pozostaw do ostudzenia.
Komentarze