Obłędny w smaku, kokosowy, delikatny. Pieczony na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Z mlekiem kokosowym oraz mlekiem skondensowanym, które nadało mu cudowną słodycz. Kiedy
Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować na piach. Wstawić do lodówki.
Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Twaróg przełożyć do dużej miski/garnka. Wsypać budyń/mąkę, wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach. Kolejno powoli dodawać po jednym jajku, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier/aromat oraz stopniowo, przygotowane wcześniej mleko kokosowe.
Przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 1,5 godziny.
Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać.
Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.
Upieczony sernik, stopniowo wyjmować z piekarnika lub studzić w nim.
Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.
Komentarze