Sernik kapłański

4.48 (155 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię rozpływające się w ustach mocno kakaowe ciasto w połączeniu z delikatnym serem. Idealny na rodzinne spotkania!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g margaryny
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    1 jajko
    2 łyżki kakao
    1/2 opakowania proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
    4 jajka
    200g masła
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik kapłański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: składniki zagnieść, podzielić na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej). Ulepić z nich kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
  • 2. Przygotować masę: 4 żółtka utrzeć z 1 i 1/2 szklanki cukru, 200g masła i 1 opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciągle ucierając dodawać ser biały po 1 łyżce. Na koniec wymieszać masę z ubitymi na sztywno białkami.
  • 3. Schłodzone ciasto wyjąć. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę (25x36). Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Sernik piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.

Porady

Ważne jest, by po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu z piekarnika. Należy uchylić drzwiczki i pozwolić, by ciasto powoli ostygło. Dzięki temu wypiek nie opadnie i będzie miał lepszą konsystencję. 30 minut przed podaniem sernik wyjąć z lodówki, by spód nie był twardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować