Sernik kapłański

4.5 (151 ocen)

  • 40 min

Aksamitny sernik w pysznym połączeniu z kruchym ciastem kakaowym. Ciasto w sam raz do niedzielnej kawki lub na uroczyste okazje.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    400g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    150g cukru pudru
    200g margaryny lub masła
    2 jajka
    3-4 łyżki śmietany 18%
    Cukier puder do posypania ciasta

    Masa serowa:
    1kg mielonego sra półtłustego – nie z wiaderka
    200g masła
    1,5 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    32g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kapłański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na niego wyłożyć masę serową ser, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec ok. 60 – 70 min w temp. 180 stopni. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wkładać partiami ser oraz przesianą mąkę z budyniem. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować