Sernik kapłański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki suche przesiać przez sitko, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na niego wyłożyć masę serową ser, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec ok. 60 – 70 min w temp. 180 stopni. Zimny sernik posypać cukrem pudrem.
2.Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wkładać partiami ser oraz przesianą mąkę z budyniem. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Komentarze