Sernik kakaowy z chałwą na krakersach pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel".
2.Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej.
3.Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki.
4.Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie.
5.Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową.
6.Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno się przypiekł wierzch sernika.
7.W formie sernik wystudzić, najlepiej upiec wieczorem, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze