Sernik z krówkami pieczony na krakersach

4 (2 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jeden z moich ulubionych serników, który powstał przypadkowo już jakiś czas temu. Ciasto może wydawać się zbyt słodkie, ale zapewniam, że jest w sam raz i świetnie komponuje się z krakersami oraz delikatnie solonym wierzchem.
Krówki doskonale dopełniają się z kremową, zwartą masą serową, a polewa z mnóstwem chrupiących migdałów smakuje... obłędnie.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
    Spód:
    około 80g solonych krakersów
    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    200g masła
    1 szklanka cukru (220g; 1 szklanka = 250 ml)
    4 jajka
    2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru (można mieszać)
    200g krówek (*)
    Wierzch:
    200g krówek
    3 łyżki mleka
    3 szczypty soli
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z krówkami pieczony na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę serową.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i kolejno połączyć z twarogiem, jajkami oraz proszkiem budyniowym.
    Na końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki.
    Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów.
    Na ciastka przełożyć masę serową.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.)
    Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i po tym czasie schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
    Przygotować polewę.
    Posiekane krówki oraz mleko umieścić w rondelku.
    Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć.
    (Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.)
    Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową.
    Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi.

Porady

(*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować