Sernik z krówkami pieczony na krakersach

  • wyświetlono: 727 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To jeden z moich ulubionych serników, który powstał przypadkowo już jakiś czas temu. Ciasto może wydawać się zbyt słodkie, ale zapewniam, że jest w sam raz i świetnie komponuje się z krakersami oraz delikatnie solonym wierzchem. Krówki doskonale dopełniają się z kremową, zwartą masą serową, a polewa z mnóstwem chrupiących migdałów smakuje... obłędnie.

IMG_20200520_121554b
  • 20 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
Spód:
około 80g solonych krakersów
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
200g masła
1 szklanka cukru (220g; 1 szklanka = 250 ml)
4 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru (można mieszać)
200g krówek (*)
Wierzch:
200g krówek
3 łyżki mleka
3 szczypty soli
płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z krówkami pieczony na krakersach

  • 1. Przygotować masę serową.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i kolejno połączyć z twarogiem, jajkami oraz proszkiem budyniowym.
    Na końcu należy wmieszać uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki krówki.
    Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę krakersów.
    Na ciastka przełożyć masę serową.
    Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczony sernik powinien mieć delikatnie zapieczone boki oraz sprężysty wierzch.)
    Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i po tym czasie schłodzić w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
    Przygotować polewę.
    Posiekane krówki oraz mleko umieścić w rondelku.
    Całość mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Polewę zdjąć ognia i na chwilkę odstawić, aby zaczęła delikatnie gęstnieć.
    (Ale nie na długo, ponieważ proces gęstnienia trwa dość szybko.)
    Schłodzony sernik wyjąć z formy i następnie dokładnie posmarować polewą krówkową.
    Wierzch posypać odrobiną soli oraz obficie płatkami migdałowymi.

Porady

(*) Użyłam kruchych krówek o smaku mlecznym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniksernik pieczonysernik krówkowysernik z krowkami

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik pieczony z serków homogenizowanych

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik pieczony z serków homogenizowanych

Miałam w domu zapas serków homogenizowanych,...

Sernik : Łaciata Krówka

Dodane przez: agarybak76

Sernik: Łaciata Krówka

Jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta...

ciasto krówka

Dodane przez: Mariola123

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą...

sernik pieczony z mascarpone

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Pieczony sernik z mascarpone

Na naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy...

image-25o4mm4

Dodane przez: mag123

Ciasto na krakersach z masą budyniową

Doskonałe ciasto na niedzielny...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Pyszny sernik z ziemniakiem,brzoskwiniami...

Sernik z ziemniakiem ugotowanym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE