Sernik instruktora

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Błyskawicznie znika z talerzy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    100 g margaryny
    Składniki na ciasto orzechowe: 4 białka
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka tartej bułki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g orzechów mielonych
    Składniki na masę serową:
    1 kg sera mielonego
    ¾ szklanki cukru kryształu,
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    2 jajka
    4 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    Składniki na masę budyniową:
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    1 cukier wanilinowy
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    1 tabliczka czekolady pokrojonej na małe kawałki

Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik instruktora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć spód blachy o wym. 22x36

    Wykonanie ciasta orzechowego: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą bułkę i orzechy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć kupkami na ciasto kruche.

    Wykonanie masy serowej: Całe jaja, żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo ser, budynie, olej i mleko. Masę serową wylewać powoli na ciasto orzechowe. Piec ok. godzinę w temp.180 s C.

    Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka, cukier wanilinowy, żółtka i mąki wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i kawałki czekolady, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i zimny sernik. Wierzch posypać kakao. Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować