Sernik Inka

0 (0 ocen)

Sernik Inkanietypowy i zaskakujący sernik.Przepis dostałam od znajomej- która zawodowo zajmuje się wypiekami ciast.Przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam mniej cukru, oryginał był dość słodki:)

Składniki:


  • Tortownica 22 cm średnicy
    Ciasto:
    250g mąki pszennej
    50g cukru
    200g masła
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki kawy zbożowej "Inka"
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa
    180g serka wiejskiego ( ziarnistego, mały kubek)
    250g serka ricotta ( u mnie fresca)
    330g kwaśnej śmietany 18%
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy ( u mnie z cukrem)
    sok z 1 cytryny
    starta skórka z 1/2 cytryny

    Polewa kawowa

    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru
    2 1/2 łyżki kawy zbożowej "Inka"
    3 łyżki mleka
    3 łyżki wody
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik inka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Przygotowuję sie tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekam aż zrobi się kruszonka.
    Dodaję resztę składników i ręcznie szybko wyrabiam ciasto.
    Rozwałkowuję koło i na wałku przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia.
    Ciastem wykładam dół i bolki tortownic.
    Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

    Masa serowa:

    Serek wiejski w całości miksuję blenderem.
    Ubijam oba serki z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas miksując dodaję po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, a na końcu dodaję śmietanę i budyń waniliowy.
    Masa jest bardzo rzadka!!
    Piekarnik nagrzewam do 160 stopni
    Masę przelewam na ciasto kawowe, przykrywam folią aluminiową ( na bokach tortownicy kładę łyżki drewniane, żeby jej nie zdmuchiwało)i piekę z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.
    Pod koniec możemy zdjąć folię.
    Wyciągam z piekarnika i studzę.
    Na zimne ciasto wylewam polewę.

    Polewa:
    Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
    Do żelatyny dodaję masło i ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się oby produktów i zagotowuję
    Kakao i cukier mieszamy, wlewam mleko- powstanie nam papka, do której wlewam rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem mieszam do połączenia się składników.
    Ciepłą, ale nie gorącą wylewam na ciasto.
    Ozdabiam ryżem czekoladowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować