Sernik Inkanietypowy i zaskakujący sernik.Przepis dostałam od znajomej- która zawodowo zajmuje się wypiekami ciast.Przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam mniej cukru, oryginał był dość słodki:)
Składniki:
Tortownica 22 cm średnicy
Ciasto:
250g mąki pszennej
50g cukru
200g masła
2 żółtka
2 płaskie łyżki kawy zbożowej "Inka"
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
180g serka wiejskiego ( ziarnistego, mały kubek)
250g serka ricotta ( u mnie fresca)
330g kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( u mnie z cukrem)
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
1.Ciasto:
Przygotowuję sie tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekam aż zrobi się kruszonka.
Dodaję resztę składników i ręcznie szybko wyrabiam ciasto.
Rozwałkowuję koło i na wałku przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia.
Ciastem wykładam dół i bolki tortownic.
Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Masa serowa:
Serek wiejski w całości miksuję blenderem.
Ubijam oba serki z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodaję po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, a na końcu dodaję śmietanę i budyń waniliowy.
Masa jest bardzo rzadka!!
Piekarnik nagrzewam do 160 stopni
Masę przelewam na ciasto kawowe, przykrywam folią aluminiową ( na bokach tortownicy kładę łyżki drewniane, żeby jej nie zdmuchiwało)i piekę z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec możemy zdjąć folię.
Wyciągam z piekarnika i studzę.
Na zimne ciasto wylewam polewę.
Polewa:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do żelatyny dodaję masło i ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się oby produktów i zagotowuję
Kakao i cukier mieszamy, wlewam mleko- powstanie nam papka, do której wlewam rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem mieszam do połączenia się składników.
Ciepłą, ale nie gorącą wylewam na ciasto.
Ozdabiam ryżem czekoladowym
Komentarze