Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto o smaku zbożowej kawy. Nie oprze się mu zarówno dziecko jak i dorosły. Przygotowałam je zamiast tortu na urodziny mojego 5-latka.
Ciasto tortowe inka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto, miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto przekłądamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
2.NASĄCZENIE: mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i cukier. Studzimy.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kawę inkę i dalej ubijamy. Żelatynę-fix przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wlewamy do ubitej śmietany, miksujemy aż całość dokładnie się wymiesza.
4.Spodni blat ciasta dokładnie nasączamy przygotowaną wcześniej kawą z mlekiem. Na to wykładamy 3.4 masy śmietanowej. Wkładamy to na 15 minut do lodówki. Następnie kładziemy na to 2 blat ciasta, który również nasączamy. Na sam wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową. Wierzch ciasta oprószamy kakao za pomocą sitka. Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Komentarze