Babka Inka

4.5 (153 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka z dodatkiem kawy Inki. Do tego lukier, również z kawą Inką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    1 szklanka maki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g. margaryny
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3 łyżki mleka
    2 pełne łyżki kawy Inki
    Lukier:
    1 łyżka kawy Inki
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka inka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka Inka 1. Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach.
    Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas
    miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego
    ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto.
  • Babka Inka 2. Piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, około godzinę.
  • Babka Inka 3. Przygotować lukier. Cukier z kawą wymieszać w miseczce.
    Dodać mleko i wymieszać na gładka masę. Udekorować babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować