CIASTO "INKA"

  • wyświetlono: 528 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybkie ciasto które może posłużyć jako przekąska, drugie śniadanie lub po prostu deser do popołudniowej kawy:)

Magster
  • 12 porcje
  • 70min

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)
5 jajek
1/3 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy "Inki"

Forma: keksówka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO "INKA"

  • 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając. 2/3 ciasta wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Do 1/3 ciasta dodać kawę, wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Patyczkiem zrobić esy-floresy.
  • 2. Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserbabkaSzybkie ciastociasto ucieraneciasto z kawącoś do kawy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto kokosowe Bounty

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Bounty

Jeżeli uwielbiacie znane batony...

Ciasto"Cygan"

Dodane przez: maariola1988

Ciasto "Cygan"

Ciasto wykonałam na swoje urodziny....