Sernik gotowany w miodowym cieście

  • wyświetlono: 670 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Sernik gotowany przygotowuje się szybko i łatwo, nie trzeba go piec i... nie opadnie. Tym razem postanowiłam połączyć taki sernik z blatami ciasta miodowego, a do masy serowej dodałam gotową masę krówkową. Ciasto jest przepyszne!

portret
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

miodowe ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
100 g miodu
100 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
400 g masy krówkowej (1 mała puszka)
200 g stopionego masła
6 jajek
2 op. budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 g śmietanki 30%
płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany w miodowym cieście

  • 1. Ciasto najlepiej przygotować w formie 24cmx24cm lub 24cmx36cm z odpinanym rantem, ewentualnie w tortownicy o średnicy 28cm.
    Przygotowujemy ciasto miodowe: mąkę, cukier puder i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło i siekamy do konsystencji żwirku, dodajemy śmietanę, jajka i miód, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je dwie równe części. Każdą porcją ciasta wylepiamy dno formy wyłożone papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone placki studzimy, ze spodu zdejmujemy papier.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy mieszając do zagotowania, chwilę gotujemy (1-2 minuty).
  • 3. Dno formy, w której piekło się ciasto, wykładamy papierem do pieczenia, boki również zabezpieczamy paskami papieru. W formie układamy jeden placek miodowy, wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej czekoladę połamaną na małe kawałki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy równą warstwą. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Przed podaniem odpinamy rant formy i ostrożnie zdejmujemy papier z boków ciasta.

Porady

Aby wyłożyć rant formy papierem, najlepiej posmarować go lekko masłem od wewnątrz, wówczas papier łatwo się przyklei. Papier wcześniej należy pociąć w paski szerokości nieco większej niż szerokość rantu. Przed zdjęciem obręczy warto ją lekko podgrzać ciepłym powietrzem z suszarki do włosów i dopiero wtedy ostrożnie rozpiąć obręcz. Papier należy delikatnie odkleić od brzegów ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Desermasa krówkowapodwieczorekpolewa czekoladowaimprezaciasto do kawyciasto miodowesernik gotowanyciasto do herbatytwaróg sernikowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik gotowany

Dodane przez: danusia19671

Sernik gotowany

Jeżeli lubicie serniki, koniecznie...

Sernik gotowany

Dodane przez: kuchenny świat

Sernik gotowany

Zapraszam na pyszny i prosty w...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sernik w cieście

Pyszny mazisty sernik z dodatkiem...

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem

Dodane przez: Patrycja33

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami...

Proponuje Wam pyszny sernik gotowany,...

Ciasto miodowe i masy w trzech smakach

Dodane przez: monikaT83

Ciasto miodowe i masy w trzech smakach

Pracy przy tym cieście trochę jest,...

Sernik gotowany

Dodane przez: IlonaAlbertos

Sernik gotowany

Smaczny sernik, nico inaczej.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE