Sernik gotowany w miodowym cieście

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik gotowany przygotowuje się szybko i łatwo, nie trzeba go piec i... nie opadnie. Tym razem postanowiłam połączyć taki sernik z blatami ciasta miodowego, a do masy serowej dodałam gotową masę krówkową. Ciasto jest przepyszne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • miodowe ciasto:
    500 g mąki pszennej tortowej
    100 g masła
    100 g miodu
    100 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    400 g masy krówkowej (1 mała puszka)
    200 g stopionego masła
    6 jajek
    2 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    100 g śmietanki 30%
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik gotowany w miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto najlepiej przygotować w formie 24cmx24cm lub 24cmx36cm z odpinanym rantem, ewentualnie w tortownicy o średnicy 28cm.
    Przygotowujemy ciasto miodowe: mąkę, cukier puder i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy masło i siekamy do konsystencji żwirku, dodajemy śmietanę, jajka i miód, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je dwie równe części. Każdą porcją ciasta wylepiamy dno formy wyłożone papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone placki studzimy, ze spodu zdejmujemy papier.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy mieszając do zagotowania, chwilę gotujemy (1-2 minuty).
  • 3. Dno formy, w której piekło się ciasto, wykładamy papierem do pieczenia, boki również zabezpieczamy paskami papieru. W formie układamy jeden placek miodowy, wykładamy gorącą masę serową, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej czekoladę połamaną na małe kawałki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy równą warstwą. Posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godziny. Przed podaniem odpinamy rant formy i ostrożnie zdejmujemy papier z boków ciasta.

Porady

Aby wyłożyć rant formy papierem, najlepiej posmarować go lekko masłem od wewnątrz, wówczas papier łatwo się przyklei. Papier wcześniej należy pociąć w paski szerokości nieco większej niż szerokość rantu. Przed zdjęciem obręczy warto ją lekko podgrzać ciepłym powietrzem z suszarki do włosów i dopiero wtedy ostrożnie rozpiąć obręcz. Papier należy delikatnie odkleić od brzegów ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować