Trzeba od czasu do czasu pozwolić sobie na chwilkę słodkiego zapomnienia. To ciasto jest niezwykle kruche i delikatnie, tak że można się w nim bez reszty rozsmakować.
60 min
Składniki:
Składniki ciasta:
2 szklanki maki pszennej
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
Kostka margaryny
4 żółtka
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
Kg dwukrotnie zmielonego półtłustego twarogu
7 jajek
Szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Kostka margaryny
Szklanka kandyzowanego ananasa
Po kilka łyżek rozdrobnionych fig i daktyli
Sernik "egzotyczna wyspa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia, kakao, cukier, rozdrobnioną margarynę i żółtka. Zagnieć ciasto, podziel na 2 części.
2.Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Następnie zmiskuj żółtka z cukrem, budyniem oraz serem. Dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Wsyp kandyzowanego ananasa, figi i daktyle.
3.Na blachę o długości 24 na 37 cm wyłóż połowę ciasta, potem masę serową i resztę ciasta. Piecz w temperaturze 180-170 stopni przez około 50 minut.
Komentarze