Sernik "egzotyczna wyspa”

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trzeba od czasu do czasu pozwolić sobie na chwilkę słodkiego zapomnienia. To ciasto jest niezwykle kruche i delikatnie, tak że można się w nim bez reszty rozsmakować.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    2 szklanki maki pszennej
    Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżki kakao
    Kostka margaryny
    4 żółtka
    ¾ szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy serowej:
    Kg dwukrotnie zmielonego półtłustego twarogu
    7 jajek
    Szklanka cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego
    Kostka margaryny
    Szklanka kandyzowanego ananasa
    Po kilka łyżek rozdrobnionych fig i daktyli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "egzotyczna wyspa” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia, kakao, cukier, rozdrobnioną margarynę i żółtka. Zagnieć ciasto, podziel na 2 części.
  • 2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Następnie zmiskuj żółtka z cukrem, budyniem oraz serem. Dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj. Wsyp kandyzowanego ananasa, figi i daktyle.
  • 3. Na blachę o długości 24 na 37 cm wyłóż połowę ciasta, potem masę serową i resztę ciasta. Piecz w temperaturze 180-170 stopni przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować