Rajska Wyspa

4.5 (144 ocen)

Potrawę tą wymyśliłam na Sylwestrową imprezkę dla męża Marka i synka Tomka. Smak, nazwa oraz dekoracja przypominają mi letni pobyt na słonecznej Teneryfie. Ciasto jest delikatne, wilgotne, mało słodkie, idealne także na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • RAJSKA WYSPA
    Składniki:
    2 jajka,
    po 1/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki oleju,
    puszka brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    3 jabłka
    1 niebieska galaretka
    580 ml DANIO
    3 łyżki żelatyny
    1 żółta galaretka np. ananasowa lub Pina Colada
    1 banan i 1 kiwi do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajska wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Wykonanie:
    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier kryształ (można dodać także cukier wanilinowy). Następnie dodajemy po 1 żółtku. ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. W dalszej kolejności dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Biszkopt można upiec dzień wcześniej. Musi ostygnąć.
    I MASA: galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy ok. 3/4 syropu pozostałego po brzoskwiniach. Do brzoskwiń wlewamy przestudzoną galaretkę. Miksujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy zacznie tężeć przelewamy do tortownicy z biszkoptowym spodem.
    II MASA: Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzątku. DANIO ubijamy mikserem i łączymy z przestygniętą żelatyną. Puszystą masę wykładamy na zastygniętą masę brzoskwiniową.
    III. MASA: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prużymy podlewając wodą lub sokiem jabłkowym (można dodać cukier waniliowy). Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzątku. Gdy przestygnie przelewamy do jabłek, miksujemy. Wylewamy do tortownicy.
    Gdy zastygnie, całość polewamy żółtą galaretką. Dekorujemy owocami. Troszkę galaretki niebieskiej przelałam na talerzyk, żeby wyciąć ocean. Piasek zrobiłam z okruchów zebranych na wierzchu biszkoptu.
    Mam nadzieję, że przepis ten się spodoba Państwu. Smaczneg
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować