Sernik bounty

4.51 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Aksamitny, niesamowicie delikatny sernik w smaku przypominający znany batonik bounty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto kruche:
    250 g maki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę :
    1 kg sera dwukrotnie zmielonego
    5 jajek
    100 g masła
    11/2 szklanki cukru
    300 ml mleka kokosowego
    150 g wiórek kokosowych
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    na polewę:
    125 g margaryny
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    na kulki kokosowo-czekoladowe
    1/2 czekolady mlecznej
    4 łyżki kokosu
    do dekoracji;
    gwiazdki i śnieżynki z cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść,tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić jej dno ciastem,następnie nakłuć go widelcem,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut,wyjąć z piekarnika i przestudzić.
  • 2. przygotować masę serową:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę dalej miksując dodawać stopniowo ser oraz po jednym jajku na końcu dodać mleko,kokos,obie mąki i zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
    Przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto,ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 1 godzinę,wyjąc z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. przygotować polewę:
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,odstawić na bok.
    Resztę składników polewy umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu,aż składniki się połączą,zdjąć z ognia dodać żelatynę i dokładnie wymieszać,chwilkę odczekać by polewa przestygła i zgęstniała,następnie wyłożyć ją na wierzch przestudzonego ciasta.
  • 4. przygotować kulki:
    Czekoladę połamać na kawałki włożyć do miseczki i umieścić na garnku z gotującą się wodą tak by jej dno nie dotykało wody i rozpuścić,zdjąć z garnka,wsypać kokos i wymieszać,przestudzić,a następnie zwilżonymi dłońmi lepić małe kuleczki i układać na przestudzonej polewie,dodatkowo wierzch ciasta(ale nie koniecznie)udekorować gwiazdkami i śnieżynkami z cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować