Sernik borówkowo-jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Można się nim zajadać bez opamiętania. Ma bardzo wyrazisty owocowo-kwaskowaty smak.

  • 25 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Pół kostki margaryny
    1 jajko
    Pół szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki bułki tartej do posypania ciasta
    Składniki masy serowej:
    1 kg gram zmielonego dwukrotnie twarogu półtłustego
    8 jajek
    2 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    Kostka masła
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki skórki otartej z cytryny
    Pół szklanki drobnych borówek amerykańskich
    Składniki masy borówkowo-jeżynowej:
    2 szklanki borówek amerykańskich
    3/4 szklanki jeżyn
    Pół szklanki wody
    5 łyżeczek żelatyny
    Cukier kryształ do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik borówkowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, dodaj zimną margarynę i posiekaj całość nożem. Na końcu dodaj jajko i zagnieć ciasto. Wyłóż je na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm. Wierzch posyp bułką tartą.
  • 2. Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z masłem, cukrem kryształem, cukrem waniliowym, dodając porcjami ser, proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki pianę ubitą z białek oraz wrzuć też borówki. Masę serową wylej na ciasto wysypane bułką tartą. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Masa borówkowo-jeżynowa: borówki i jeżyny obierz, przepłukaj dokładnie, a następnie zblenduj. Przełóż mieszankę do garnka, wlej wodę i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zestaw z ognia wsyp cukier do smaku oraz żelatynę i wymieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na wystudzony sernik. Schłodź całość co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować