Sernik borówkowo-jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier, dodaj zimną margarynę i posiekaj całość nożem. Na końcu dodaj jajko i zagnieć ciasto. Wyłóż je na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm. Wierzch posyp bułką tartą.
2.Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z masłem, cukrem kryształem, cukrem waniliowym, dodając porcjami ser, proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki pianę ubitą z białek oraz wrzuć też borówki. Masę serową wylej na ciasto wysypane bułką tartą. Piecz około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
3.Masa borówkowo-jeżynowa: borówki i jeżyny obierz, przepłukaj dokładnie, a następnie zblenduj. Przełóż mieszankę do garnka, wlej wodę i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zestaw z ognia wsyp cukier do smaku oraz żelatynę i wymieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na wystudzony sernik. Schłodź całość co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Komentarze