spód
2 paczki herbatników
70 g masła, roztopionego
masa serowa:
3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
1 kg sera z wiaderka
3/4 szkl cukru
250 ml śmietany 30-36%
1-1,5 szkl jeżyn
dodatkowo 250 ml śmietany 36% do dekoracji
Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód: ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2.Jeżyny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
3.masa serowa: Ser należy zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę, i żelatynę; dokładnie miksujemy. Następnie masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2/3 zmiksowanych jeżyn; wykładamy na ciasteczkowy spód. Do drugiej części dodajemy pozostałą część jeżyn, wykładamy tworząc kolejną warstwę i na wierzch wykładamy trzecią część masy serowej.
4.Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem możemy górę udekorować bitą śmietaną
Porady
nie trzeba robić 3 warstw równie dobrze ser mozna podzielić na pół czy też jeżyny dodać do całości
Komentarze