jeżynowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczny sernik

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód
    2 paczki herbatników
    70 g masła, roztopionego
    masa serowa:
    3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
    1 kg sera z wiaderka
    3/4 szkl cukru
    250 ml śmietany 30-36%
    1-1,5 szkl jeżyn
    dodatkowo 250 ml śmietany 36% do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód: ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Jeżyny miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
  • 3. masa serowa: Ser należy zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówkę, i żelatynę; dokładnie miksujemy. Następnie masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2/3 zmiksowanych jeżyn; wykładamy na ciasteczkowy spód. Do drugiej części dodajemy pozostałą część jeżyn, wykładamy tworząc kolejną warstwę i na wierzch wykładamy trzecią część masy serowej.
  • 4. Sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem możemy górę udekorować bitą śmietaną

Porady

nie trzeba robić 3 warstw równie dobrze ser mozna podzielić na pół czy też jeżyny dodać do całości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jeżyny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować