SERNIK BEZGLUTENOWY NA KRUCHYM SPODZIE JAGLANYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny i niezbyt słodki sernik w sam raz do kawy lub herbaty.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche
    2 szkl mąki jaglanej
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżka karobu
    łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    masa
    800 g twarogu półtłustego
    4 jajka
    pół szkl cukru
    pół szkl mleka
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody z Kewry do aromatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na kruszonkę.3/4 ciasta wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozprowadzamy równo i lekko dociskamy do dna.Blaszkę z ciastem i woreczek z resztą ciasta wkładamy do lodówki.
  • 2. Twaróg mielimy 2-3 razy w maszynce.Żółtka oddzielamy od białek.Białka wkładamy do lodówki.Do twarogu dodajemy żółtka,cukier,mleko,mąkę ziemniaczaną i aromat.Dokładnie miksujemy.Wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy je na sztywną pianę.Pianę dodajemy partiami do twarogu i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.Wyjmujemy oba ciasta z lodówki.Na spód w blaszce wylewamy masę twarogową,wyrównujemy i posypujemy resztą ciasta z woreczka.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godz i 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Smacznego

Porady

Blaszka 24x28 Składniki na masę serową muszą być w temp pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować