masa serowa
800 g sera białego twarogowego
130 g masła
1 szklanka ksylitolu (cukru pudru lub innego słodzika)
100 g gęstego jogurtu
½ łyżeczka proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki stołowe mąki pszennej lub kaszy manny
skórka pomarańczowa lub cytrynowa (wedle gustu)
Sernik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.
6
Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym (jeśli używasz), dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia.
7
Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.
8
Na upieczony wcześniej spód wyłóż masę serową.
9
Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.
10
Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Komentarze