Sernik bez jajek

2.97 (32 ocen)

  • 1 godz. 6 min
  • Dla 6 osób

Sernik bez jajek

  • 1 godz. 6 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • masa serowa
    800 g sera białego twarogowego
    130 g masła
    1 szklanka ksylitolu (cukru pudru lub innego słodzika)
    100 g gęstego jogurtu
    ½ łyżeczka proszku do pieczenia
    15 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżki stołowe mąki pszennej lub kaszy manny
    skórka pomarańczowa lub cytrynowa (wedle gustu)
Wystaw ocenę:

2.97 (32 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.

    6
    Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym (jeśli używasz), dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia.

    7
    Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.

    8
    Na upieczony wcześniej spód wyłóż masę serową.

    9
    Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.

    10
    Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Algi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować