Najlepszy przepis na sernik Zosi 11.2023

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 7 osób

900 g serka Mój ulubiony z Wielunia (w prostokątnych pudełeczkach, nie taki z wiaderka, bo ten z wiaderka to zupełnie inny produkt!)
250 g mascarpone
400 g śmietanki 36%
130 g cukru (ale chyba następnym razem celowałabym w 110-115 g)
6 jajek „L”
Łyżka ekstraktu z wanilii
Pół łyżeczki soli

Ser, mascarpone, śmietankę, cukier, sól i ekstrakt z wanilii zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia, nie ubijać. Jajka dodawać po jednym i po każdym również zmiksować na niskich obrotach. Piec w kąpieli wodnej w 150 stopniach (góra-dół) przez ok. 1h45 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale trząść się po środku (w środku będzie dalej płynny).
Wyjmujemy od razu z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na min. 6h. Dopiero w lodówce sernik się ustabilizuje.

  • 3 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 900 g serka Mój ulubiony z Wielunia (w prostokątnych pudełeczkach, nie taki z wiaderka, bo ten z wiaderka to zupełnie inny produkt!)
    250 g mascarpone
    400 g śmietanki 36%
    130 g cukru (ale chyba następnym razem celowałabym w 110-115 g)
    6 jajek „L”
    Łyżka ekstraktu z wanilii
    Pół łyżeczki soli

    Ser, mascarpone, śmietankę, cukier, sól i ekstrakt z wanilii zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia, nie ubijać. Jajka dodawać po jednym i po każdym również zmiksować na niskich obrotach. Piec w kąpieli wodnej w 150 stopniach (góra-dół) przez ok. 1h45 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale trząść się po środku (w środku będzie dalej płynny).
    Wyjmujemy od razu z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na min. 6h. Dopiero w lodówce sernik się ustabilizuje.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Najlepszy przepis na sernik zosi 11.2023 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 900 g serka Mój ulubiony z Wielunia (w prostokątnych pudełeczkach, nie taki z wiaderka, bo ten z wiaderka to zupełnie inny produkt!)
    250 g mascarpone
    400 g śmietanki 36%
    130 g cukru (ale chyba następnym razem celowałabym w 110-115 g)
    6 jajek „L”
    Łyżka ekstraktu z wanilii
    Pół łyżeczki soli

    Ser, mascarpone, śmietankę, cukier, sól i ekstrakt z wanilii zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia, nie ubijać. Jajka dodawać po jednym i po każdym również zmiksować na niskich obrotach. Piec w kąpieli wodnej w 150 stopniach (góra-dół) przez ok. 1h45 minut. Sernik powinien być ścięty na brzegach, ale trząść się po środku (w środku będzie dalej płynny).
    Wyjmujemy od razu z piekarnika, zostawiamy do przestudzenia i wstawiamy do lodówki na min. 6h. Dopiero w lodówce sernik się ustabilizuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.27 (11 ocen)

Sernik najlepszy

To może cię zainteresować