Smarowidło na kanapki na bazie serka wiejskiego z dodatkiem wędzonego boczku, ogórków konserwowych i suszonych śliwek. Pyszna pasta, odpowiednio doprawiona urozmaici śniadanie czy kolację, ale i może stanowić np. farsz do naleśników.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
420 g niezbyt tłustego surowego boczku wędzonego
100 g suszonych śliwek bez pestek
200 g korniszonów
2 większe białe cebule (łącznie 200 g)
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku całego
¼ łyżeczki całych goździków
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki imbiru mielonego
szczypta chilli w proszku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Serek wiejski z boczkiem, korniszonem i suszona śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w małą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać obraną i posiekaną cebulę, drobno pokrojone śliwki, wlać oliwę/olej i sos sojowy, wsypać majeranek, kminek, goździki, kurkumę, imbir i chilli. Składniki dusić 25 – 30 min, często mieszając, a następnie wystudzić. Boczek z dodatkami wymieszać z serkiem wiejskim.
2.Dołożyć pokrojone w małą kostkę ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze