Serek wiejski z boczkiem, korniszonem i suszona śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smarowidło na kanapki na bazie serka wiejskiego z dodatkiem wędzonego boczku, ogórków konserwowych i suszonych śliwek. Pyszna pasta, odpowiednio doprawiona urozmaici śniadanie czy kolację, ale i może stanowić np. farsz do naleśników.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego ziarnistego 5% tłuszczu
    420 g niezbyt tłustego surowego boczku wędzonego
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    200 g korniszonów
    2 większe białe cebule (łącznie 200 g)
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka kminku całego
    ¼ łyżeczki całych goździków
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serek wiejski z boczkiem, korniszonem i suszona śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serek wiejski z boczkiem, korniszonem i suszona śliwką 1. Boczek pokroić w małą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać obraną i posiekaną cebulę, drobno pokrojone śliwki, wlać oliwę/olej i sos sojowy, wsypać majeranek, kminek, goździki, kurkumę, imbir i chilli. Składniki dusić 25 – 30 min, często mieszając, a następnie wystudzić. Boczek z dodatkami wymieszać z serkiem wiejskim.
  • Serek wiejski z boczkiem, korniszonem i suszona śliwką 2. Dołożyć pokrojone w małą kostkę ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Całość wymieszać i doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować