Pyszny korzenny piernik, przełożony kwaskowymi powidłami śliwkowymi, wręcz rozpływa się w ustach.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
4 jajka
120 g mąki pszennej
120 g masła
150 g czekolady gorzkiej 70 %
120 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki przyprawy do piernika
kilka kropel olejku migdałowego
polewa:
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki
oraz:
290 g powideł śliwkowych
cukrowe gwiazdki do dekoracji
Serce piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę roztopić za pomocą kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać ostudzoną czekoladę, olejek migdałowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do wyścielonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec 30 minut w temperaturze 170*C , ostudzić. Przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.
2.Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewą polać wierzch oraz boki piernika, gdy polewa nieco zastygnie udekorować cukrowymi gwiazdkami.
Komentarze