Serce piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny korzenny piernik, przełożony kwaskowymi powidłami śliwkowymi, wręcz rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    120 g mąki pszennej
    120 g masła
    150 g czekolady gorzkiej 70 %
    120 g cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    kilka kropel olejku migdałowego

    polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietany kremówki
    oraz:
    290 g powideł śliwkowych
    cukrowe gwiazdki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Serce piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.Czekoladę roztopić za pomocą kąpieli wodnej i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać ostudzoną czekoladę, olejek migdałowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do wyścielonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec 30 minut w temperaturze 170*C , ostudzić. Przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.
  • 2. Śmietanę podgrzać( nie wolno jej zagotować), dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do całkowitego połączenia się składników. Ciepłą polewą polać wierzch oraz boki piernika, gdy polewa nieco zastygnie udekorować cukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować