Semifreddo truskawkowo jagodowe

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Semifreddo, to pół mrożony deser. Składa się z jajek, śmietany i dodatków w postaci owoców, bakali. W mojej wersji są jeszcze bezy, dżem. Kto na diecie niech ucieka im dalej tym lepiej. To jest mega obłędne. Nie oderwiecie się od tego deseru. Słodkie, kuszące, owocowe.

  • 24 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    2 jajka
    250 ml śmietanki 30 %
    1/2 szklanki jagód
    125 ml dżemu truskawkowego
    300 g truskawek
    8 bezików
    4 łyżki cukru
    2 łyżki płatków migdałowych
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo truskawkowo jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myję pozbawiam szypułek. Całą foremkę o wymiarach 23 x10 cm wykładam folią spożywczą. Na dnie układam połówki truskawek. Resztę truskawek kroję na kawałki, przekładam do rondelka dodaję dwie łyżki cukru i przesmażam, studzę. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno. Jajka i dwie łyżki cukru ubijam na parze / tzn miskę z jajkami ustawiam na garnku z wrzącą wodą. Ubijam mikserem około pięć minut, zdejmując od czasu do czasu z garnka cały czas ubijając. Jak masa ostygnie mieszam ją ze śmietaną ubitą.Do połowy masy dodaję przesmażone truskawki i mieszam. Wykładam na przemian masę jasną, masę truskawkową, dżem truskawkowy, kawałki bezików, jagody, i znowu masa biała. Foremkę wstawiam do zamrażalnika na noc. Wyjmuję 30 minut przed podaniem z lodówki. Dekoruję płatkami migdałów, truskawkami, jagodami, miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować