Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

Deser bez pieczenia i dla ochłody, czyli domowe semifreddo borówkowo - pomarańczowe.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
    40 dag borówki amerykańskiej
    6 łyżek cukru pudru
    15 dag serka mascarpone
    1 pomarańcza
    skórka z 1 limonki
    kawałek czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Lody

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówkę umyć. 30 dag borówki zmiksować. 250 ml schłodzonej kremówki ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru, a na końcu mus z borówek. Wymieszać.
  • 2. Formę do pieczenia (11x34) wyłożyć folią spożywczą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, Przełożyć do woreczka foliowego, odciąć końcówkę i wylać na dno i brzegi folii roztopioną czekoladę, tworząc dowolny wzór. Następnie wyłożyć masę borówkową, wyrównać i posypać resztą borówek. Włożyć do zamrażarki.
  • 3. Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Na końcu dodać sok z pomarańczy oraz startą skórkę z pomarańczy i limonki. Wszystko połączyć. Przygotowaną masę wylać na masę borówkową. Wyrównać. Ponownie włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować