Schabowe pod ciepłą pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Takie schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów.
Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym sosie meksykańskim.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg schabu
    • 1 cebula
    • ½ kg pieczarek
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 4 ogórki konserwowe
    • 520 g sosu meksykańskiego w słoiku lub własny
    • 20 dag sera żółtego
    • Bułka tarta do panierki
    • 2 jajka całe
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabowe pod ciepłą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.
  • sos 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.
    Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.
  • ser 3. Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia sera.
  • kotlety 4. Kotlety gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Schab Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować