Takie schabowe możemy podać na świąteczny obiad dla odmiany od tradycyjnych kotletów.
Kotlety przykryte są pieczarkami z kolorową papryką w pysznym sosie meksykańskim.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg schabu
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki konserwowe
• 520 g sosu meksykańskiego w słoiku lub własny
• 20 dag sera żółtego
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka całe
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
Schabowe pod ciepłą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.
Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.
3.Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia sera.
Komentarze