Schabowe po kujawsku

4.5 (175 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schab pachnący miodem i cytryną.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab: 500 gramów
    - pietruszka: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - miód: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - wódka: 4 łyżki
    - maslo: 3 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe po kujawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić w wódce. Schab pokroić w plastry, lekko rozbić. Plastry schabu natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, wódką z miodem, obłożyć plasterkami cytryny i startą na tarce o dużych oczkach pietruszką. Posypać pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Smażyć na oleju, na ostrym ogniu, aż mięso się zrumieni (uwaga, bo łatwo się przypala). Ewentualnie podlać odrobiną wody. Dodać masło, wlać pozostałą z marynowania marynatę i dusić ok. 10 minut. Na koniec posolić. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Miód Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować