Takie kotlety świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości. Nie dość, że pysznie smakują to jeszcze świetnie się prezentują. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu schab jest soczysty i mięciutki.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
o 500g schabu wieprzowego,
o 200g gęstej śmietany 18%,
o 2 jajka,
o Bułka tarta,
o Mąka,
o 5 plastrów ananasa z puszki,
o 5 plastrów żółtego sera,
o Żurawina do mięs (5 łyżeczek),
o Sól,
o Pieprz,
o Słodka papryka,
o smalec do smażenia
Kotlety schabowe po komandorsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokrój na 5 kotletów. Rozbij je na cienkie kotlety za pomocą tłuczka. Każdego kotleta oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Kotlety umieść w misce. Jajka roztrzep i wymieszaj ze śmietaną. Kotlety zalej masą śmietanowo-jajeczną, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
j.
2.Następnego dnia wymieszaj ½ szklanki mąki z ½ szklanki bułki tarte
3.Na patelni rozpuść smalec i go rozgrzej. Kotlety wyjmuj z marynaty i panieruj w mące z bułką tartą. Usmaż je na rumiano z jednej strony.
4.Następnie obróć je, a na wierzch ułóż plaster ananasa i plaster żółtego sera. Patelnie przykryj i usmaż kotlety na rumiano także z drugiej strony. Ser po tym czasie powinien się rozpuścić.
Kotlety wyjmij na talerz. W środek ananasa włóż łyżeczkę żurawiny ze słoika.
Komentarze