Kotlety schabowe po komandorsku

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie kotlety świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości. Nie dość, że pysznie smakują to jeszcze świetnie się prezentują. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu schab jest soczysty i mięciutki.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 500g schabu wieprzowego,
    o 200g gęstej śmietany 18%,
    o 2 jajka,
    o Bułka tarta,
    o Mąka,
    o 5 plastrów ananasa z puszki,
    o 5 plastrów żółtego sera,
    o Żurawina do mięs (5 łyżeczek),
    o Sól,
    o Pieprz,
    o Słodka papryka,
    o smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe po komandorsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Schab pokrój na 5 kotletów. Rozbij je na cienkie kotlety za pomocą tłuczka. Każdego kotleta oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Kotlety umieść w misce. Jajka roztrzep i wymieszaj ze śmietaną. Kotlety zalej masą śmietanowo-jajeczną, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
    j.
  • krok 2 2. Następnego dnia wymieszaj ½ szklanki mąki z ½ szklanki bułki tarte
  • krok 3 3. Na patelni rozpuść smalec i go rozgrzej. Kotlety wyjmuj z marynaty i panieruj w mące z bułką tartą. Usmaż je na rumiano z jednej strony.
  • krok 4 4. Następnie obróć je, a na wierzch ułóż plaster ananasa i plaster żółtego sera. Patelnie przykryj i usmaż kotlety na rumiano także z drugiej strony. Ser po tym czasie powinien się rozpuścić.
    Kotlety wyjmij na talerz. W środek ananasa włóż łyżeczkę żurawiny ze słoika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować