Schabowe bitki

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Biitki kojarzą mi się ,,ze świątecznym daniem" ponieważ zwykle wtedy były u mnie robione. Bardzo dobrze smakują również na drugi dzień, a powstały z pieczenia sos może służyć do polania ziemniaków.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ilość składników uzależniona jest od liczby osób podaję dla 6 osób:
    6 plastrów schabu (ewentualnie karkówki)
    1 duża cebula (2 małe)
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe bitki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy dajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • smażenie 2. Zawijamy ciasno w roladki i spinamy boki wykałaczkami. Obsmażamy na złoty kolor i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia można podlać wodą lub rosołem (nie za wiele bo mięso ,,puści” własne soki).

Porady

Do środka można również dać paprykę, pieczarki, ogórka ale według mnie najlepsze są z samą cebulą, wtedy mięso ,,przejdzie” zapachem i aromatem cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować