Schab ze "złotymi owocami"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Soczyste mięso przyprawione pikantną mieszanką przypraw w środku kryje miłą niespodziankę - słodkie, pachnące latem owoce: miechunki, morele i nektarynki.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości około 1-1,5 kg
    sól
    pieprz
    papryka ostra i słodka
    ziarna kolendry
    ziarna gorczycy
    2-3 ząbki czosnku
    ziele angielskie

    nadzienie:
    2-3 morele
    1-2 nektarynki
    1 cebula cukrówka lub szalotka
    6-7 miechunek
    listki świeżego tymianku

    2-3 listki laurowe, najlepiej świeże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schab pieczony

Schab ze "złotymi owocami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W środku schabu robimy nacięcie na wylot, powstały otwór, lekko rozpychamy dłonią. Z moreli i nektarynek wyjmujemy pestki. Z nektarynek zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Miechunki obieramy z niejadalnej otoczki. Do powstałego otworu w schabie wkładamy przygotowane owoce, listki tymianku i kawałki cebuli. Otwory spinamy wykałaczką.
    Ziarna pieprzu, ziele angielskie, kolendrę i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy obrany czosnek i jeszcze chwilę rozcieramy. Mieszankę pieprzową mieszamy z pozostałymi przyprawami. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Schab przekładamy do naczynia żeliwnego/żaroodpornego, podlewamy wodą około 100 ml, dokładamy listki laurowe i pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Mięso możemy podawać od razu po upieczeniu lub po ostudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować