Schab z jabłkami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki.
Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry.
Jabłko umyć, nie obierać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę przekroić na pół.
Mięso opłukać, osuszyć, delikatnie rozklepać tłuczkiem.
Opanierować w mieszance mąki i przypraw, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, odłożyć na talerzyk.
2.Na tą sama patelnię wrzucić cebulę, jabłko i pieczarki, obsmażyć aż zaczną się rumienić.
Wlać wino i kremówkę, dodać szałwię, tymianek, rozmaryn i czosnek granulowany, delikatnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Włożyć obsmażone wcześniej mięso i smażyć razem około 10 minut, aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje.
Komentarze