nadzienie marynowane w alkoholu ;) tak na rozgrzanie
2 godz. 30 min
Składniki:
Marynata:
Schab bez kości ok 1 kg
5 łyżek oliwy z oliwek
3 zmiażdżone ząbki czosnku
Po łyżeczce przypraw:
Przyprawa do wieprzowiny
Rozmaryn ( ja użyłam świeżego)
Bazylia
Majeranek
Pieprz
Sól
Dodatkowo sznurek, rękaw do pieczenia
Wkład:
50- 100 gram suszonych moreli
1 puszka brzoskwiń
1/4 szklanki wina białego / wermutu
½ szklanki rumu
Goździki całe kilka sztuk
Schab z brzoskwiniami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab czyścimy osuszamy, marynujemy z oliwą, czosnkiem i przyprawami ( ja użyłam bardzo aromatycznej mieszanki), następnie odkładamy do zamarynowania na przynajmniej 30 min do lodówki w folii spożywczej. W środek schabu wkładamy nóż, przecinamy aż do końca otwór w środku, sprawdzamy czy otwór ma odpowiednią wielkość, ewentualnie lekko pogłębiamy.
2.Do głębszego naczynia kroimy morele suszone, brzoskwinie w kostkę, zalewamy sokiem z brzoskwiń i alkoholem. Dodajemy kilka całych goździków i również odkładamy do lodówki. Owoce przesączamy przez sitko ( z sosu spod owoców można zrobić sos do schabu, będzie aromatyczny ale nie każdemu smakuje posmak alkoholowy).
3.Schab z jednej strony zamykamy 2- 3 wykałaczkami tak by masa owocowa nie wylewała się, nakładamy aż kieszonka będzie pełna, jeżeli mamy nadmiar owoców można je ułożyć na schabie. Tak jak wcześniej zamykamy drugi koniec wykałaczkami i sznurujemy. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 80- 90 min w temp. 180 stopni.
Komentarze