Schab z brzoskwiniami i morelami

4.98 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min

nadzienie marynowane w alkoholu ;) tak na rozgrzanie

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Marynata:
    Schab bez kości ok 1 kg
    5 łyżek oliwy z oliwek
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    Po łyżeczce przypraw:
    Przyprawa do wieprzowiny
    Rozmaryn ( ja użyłam świeżego)
    Bazylia
    Majeranek
    Pieprz
    Sól
    Dodatkowo sznurek, rękaw do pieczenia

    Wkład:
    50- 100 gram suszonych moreli
    1 puszka brzoskwiń
    1/4 szklanki wina białego / wermutu
    ½ szklanki rumu
    Goździki całe kilka sztuk
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z brzoskwiniami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynujemy i owijamy folią 1. Schab czyścimy osuszamy, marynujemy z oliwą, czosnkiem i przyprawami ( ja użyłam bardzo aromatycznej mieszanki), następnie odkładamy do zamarynowania na przynajmniej 30 min do lodówki w folii spożywczej. W środek schabu wkładamy nóż, przecinamy aż do końca otwór w środku, sprawdzamy czy otwór ma odpowiednią wielkość, ewentualnie lekko pogłębiamy.
  • lekko mętny ale aromatyczny 2. Do głębszego naczynia kroimy morele suszone, brzoskwinie w kostkę, zalewamy sokiem z brzoskwiń i alkoholem. Dodajemy kilka całych goździków i również odkładamy do lodówki. Owoce przesączamy przez sitko ( z sosu spod owoców można zrobić sos do schabu, będzie aromatyczny ale nie każdemu smakuje posmak alkoholowy).
  • 3. Schab z jednej strony zamykamy 2- 3 wykałaczkami tak by masa owocowa nie wylewała się, nakładamy aż kieszonka będzie pełna, jeżeli mamy nadmiar owoców można je ułożyć na schabie. Tak jak wcześniej zamykamy drugi koniec wykałaczkami i sznurujemy. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 80- 90 min w temp. 180 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować