Schab z brzoskwiniami

4.5 (144 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Schab w sosie z białego wina podany z brzoskwiniami w sosie karmelowo-wiśniowym.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 60 dekagramów
    - olej (do smażenia mięsa): 4 łyżki
    - czosnek: 6 ząbków
    - białe wytrawne wino: 250 mililitrów
    - słodka śmietanka 18%: 200 mililitrów
    - sól, pieprz (do przyprawienia mięsa i doprawienia sosu, do smaku): 1 łyżka
    - tymianek świeży (listki): 1 łyżka

    - brzoskwinie w syropie (połówki): 4 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier brązowy: 2 łyżki
    - wiśniówka (1 kieliszek): 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wiśniówka

Schab z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić na ok. 1 centymetrowe plastry. Oprószyć je solą i pieprzem. Na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju usmażyć mięso z dwóch stron. W czasie smażenia dorzucić całe ząbki czosnku.
  • 2. Do wysmażonego mięsa dolać wino i dusić przez około 10 minut pod przykryciem. Pod tym czasie odkryć. Gdy wino wyparuje mniej więcej do połowy, dolać śmietankę. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Gdy mięso się dusi, przygotować brzoskwinie. Odsączyć je z syropu, przekroić na ćwiartki i usmażyć na maśle, dodać cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dolać wiśniówkę. Powstały sos dobrze rozprowadzić.
  • 4. Schab podawać polany sosem z białego wina z dodatkiem brzoskwiń i sosu karmelowo-wiśniowego.
  • 5. * Do tego dania można podać pieczone na rumiano ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wytrawne wino Brzoskwinie Schab Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować