Schab z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na ok. 1 centymetrowe plastry. Oprószyć je solą i pieprzem. Na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju usmażyć mięso z dwóch stron. W czasie smażenia dorzucić całe ząbki czosnku.
2.Do wysmażonego mięsa dolać wino i dusić przez około 10 minut pod przykryciem. Pod tym czasie odkryć. Gdy wino wyparuje mniej więcej do połowy, dolać śmietankę. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem.
3.Gdy mięso się dusi, przygotować brzoskwinie. Odsączyć je z syropu, przekroić na ćwiartki i usmażyć na maśle, dodać cukier. Gdy zacznie się karmelizować, dolać wiśniówkę. Powstały sos dobrze rozprowadzić.
4.Schab podawać polany sosem z białego wina z dodatkiem brzoskwiń i sosu karmelowo-wiśniowego.
5.* Do tego dania można podać pieczone na rumiano ziemniaki.
Komentarze