Schab po warszawsku

5 (174 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Schab po warszawsku często gości na naszym stole podczas rodzinnych spotkań.

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu

    mikstura:
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę )
    1/3 łyżeczki soli

    farsz:
    100 g masła
    4 jajka ugotowane na twardo (starte na grubych oczkach )
    5 łyżek chrzanu ( ze słoiczka )
    sól do smaku

    drobny szczypiorek (pęczek )

    żelatyna ( 50 g )

    warzywa do dekoracji: np. sałata , szpinak, pomidory, marchewka itp
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Schab po warszawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab natrzeć miksturą i pozostawić na noc w lodówce.
    Następnego dnia , mięso parzyć ( nie gotować ) w szczelnie przykrytej gęsiarce ( ok 1 litr wody ) ok 1 godz.
    Gotowe mięso wyjąć i schłodzić.
    Wywar spod mięsa przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę ( jeśli jest zbyt mało wywaru trzeba uzupełnić wodą )
    Następnie, mięso pokroić w plastry ok 1cm . Każdy plaster ma mieć zrobioną tzw. kieszonkę.
    Składniki na farsz połączyć razem i napełnić kieszonki napełnić farszem. Zalepić szczypiorkiem.
    Ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretką
    Udekorować wedle fantazji.
    Smacznego.

Porady

W farszu powinien być wyrażnie wyczuwalny chrzan.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz jajeczny Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować