REKLAMA

Schab po warszawsku

wyświetlono: 4813 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Bardzo smaczna i efektowna przekąska.Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta,sylwestra lub nowy rok.

opublikowany: 05.01.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu

    1 łyżeczka majeranku

    1 łyżeczka soli

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    1/4 szklanki oleju

    rękaw do pieczenia

    Farsz:

    1 kostka masła

    5 jajek ugotowanych na twardo

    4-5 łyżek tartego chrzanu

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    1 ogórek zielony

    2 pomidory

    sałata

    kilka oliwek

    posieka natka pietruszki

    2,5 litra bulionu warzywnego

    1 op. żelatyny

Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy na ok. 10 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, rękaw rozcinamy , pieczemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach, masło ucieramy do białości, dodajemy jajka i chrzan, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Natkę pietruszki drobno siekamy , pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Schab kroimy w plastry o grubości 1cm., plastry nacinamy tworząc kieszeń, wypełniamy farszem. Mięso obtaczamy w natce pietruszki, układamy na półmisku. Na każdym kawałku kładziemy po plasterku pomidora i ogórka. Dekorujemy sałatą , pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnego bulion, resztę bulionu zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, mieszamy z żelatyna do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia, następnie zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Porady

Z podanych składników otrzymamy dwa półmiski schabu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Schab po warszawsku

Schab w połączeniu z pastą jajeczną -chrzanową smakuje rewelacyjnie.

kategoria: Przystawki opublikowany: 07.05.2018 | wyświetlono: 5424 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Schab po warszawsku

Schab po warszawsku często gości na naszym stole podczas rodzinnych spotkań.

kategoria: Galareta Dania główne pasta jajeczna opublikowany: 10.04.2015 | wyświetlono: 4969 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 2
Dodane przez: anula-d

Schab po warszawsku

bardzo smaczny

kategoria: Przystawki opublikowany: 25.02.2015 | wyświetlono: 11536 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: MONIA639

Schab po warszawsku

Schab po warszawsku to idalne danie na zakąski na różnego rodzaju imprezy. Napewno się sprawdzi.

kategoria: Przekąski opublikowany: 24.02.2020 | wyświetlono: 559 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: monia502 monia502

Schab po warszawsku

Schab pieczony faszerowany pastą chrzanową i obsypany szczypiorkiem

kategoria: Przystawki opublikowany: 06.09.2019 | wyświetlono: 335 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Śledzie po warszawsku

Śledzie z gęstym sosem o lekko chrzanowym smaku to doskonałe danie.

kategoria: ryba jajko Przystawki opublikowany: 02.01.2017 | wyświetlono: 2227 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE