Schab po warszawsku

  • wyświetlono: 5187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Schab w połączeniu z pastą jajeczną -chrzanową smakuje rewelacyjnie.

1dd
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg schabu,
sól i pieprz,
6 łyżek majeranku,
3 łyżki przyprawy do wieprzowiny,
2 ząbki czosnku,
5 jajek,
4 łyżki ostrego chrzanu,
łyżka majonezu,
pęczek szczypiorku,

Sposób przygotowania przepisu:

Schab po warszawsku

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Zostawić na kilka godzin w lodówce, następnie włożyć do rękawa, zapiąć klipsami i piec przez 75 minut w 180 C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia. Gdy już ostygnie włożyć go do lodówki ponieważ zimny schab kroi się najlepiej. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem oraz chrzanem. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ostudzony schab pokroić w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze zrobić głębokie nacięcie uważając aby nie przeciąć schabu do końca. Kieszonki schabu faszerować pastą jajeczną i posypać obficie posiekanym szczypiorkiem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocpieczony schabSchab po warszawskuschab z farszemschab z chrzanem

Komentarze

Podobne przepisy

Schab suszony

Dodane przez: zzewa

Schab suszony

Pyszny schab na każdą okazję zamiast...

Wędlina

Dodane przez: Mniam1

Schab z szynkowara

Schab przygotowany w szynkowarze...

świąteczny schab

Dodane przez: joanna1974

świąteczny schab

smaczny i soczysty schab na kanapki

Schab pieczony w mleku

Dodane przez: benka

Schab pieczony w mleku

Po raz pierwszy piekłam schab w...

Schab wielkanocny

Dodane przez: Joanna Kryla

Schab wielkanocny

Pyszny surowy schab na kanapki,...

Schab na zimno

Dodane przez: rena123

Schab na zimno

Parzony schab, doskonały zamiast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE