Sasznie

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na 12- 15 sztuk:

    1,5 kg ziemniaków
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 jajo
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Farsz:

    20 dag twarogu
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Sasznie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wykonanie:

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.

    2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.

    3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco.

    Farsz wykonanie:

    1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo, sól, pieprz oraz przygotowaną cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować